Persbericht: Belgisch Kampioenschap Badminton 2014 – Winnaars en verliezers

Op zaterdag 1 en zondag 2 februari werd het BK Badminton gespeeld in Dendermonde.

De organisatie verliep vlekkeloos en is een voorbeeld voor toekomstige BK’s.

Al op de eerste dag waren er grote verrassingen. In de gemengd dubbel werden voormalige Belgisch Kampioenen Gemengd Frederic Gaspard/Sabine Devooght in de 1ste ronde in 3 lange sets geklopt door outsiders Oleffe/Annys, zij mogen het opnemen na een zeer sterk parcours van Vlaams Kampioenen Willems/Janssen. De andere halve finale is Dierickx/Snoeck tegen Golinski/Elst. Golinski en Elst pleegden alvast broeder- en zustermoord door Dierickx/Snoeck in 2 sets naar huis te sturen. Vooral de ijzeren defense van Elst maakte het verschil. Ook Hans Willems en Debbie Janssens gaan door, zij wonnen na 2 spannende.

In de heren enkel stoot voormalig toptalent Jonathan Gillis – verrassend – door naar de halve finales na zeer sterke matchen. De andere halve finalisten waren Moreels, Gaspard en titelverdediger Tan. Weinig verrassingen in deze reeks, maar de sterke prestatie van Gillis werd toch aandachtig bekeken door de concurrenten. Yuhan Tan maakt alvast zijn status waar en stootte door naar de finale, na 2 sets. Jonathan Gillis dreef hem wel tot het uiterste in de 2de set en verliet met opgeheven hoofd het enkeltornooi. Maxime Moreels – na een knappe winst tegen Gaspard – ging ook door naar de finale.

In de dames enkel ook weinig verrassingen. De 4 halve finalisten: Titelverdedigster Lianne Tan, Devooght, Kustyaningsih en topsportster Flore Vandenhoucke. Tan nam het op tegen Devooght en Vandenhoucke gaf partij aan Kustyaningsih. Lianne Tan had alvast weinig last van Devooght en stoomde door naar de finale. Ook Nining Kustyaningsih stoomde door na 2 eenvoudige sets.

In de dames dubbel stootten titelverdedigsters Snoeck/Elst, na de examens, ook door naar de halve finales. Biesbrouck/Janssens en Devooght/Vandenhoucke stonden ook in de halve finales. De verrassing in deze reeks kwam van Presence Beelen en Ann Knaepen. Zij werkten een sterk parcours af en stonden terecht in de halve finale. Snoeck en Elst verpesten in de halve finale alleszins het verjaardagsfeestje van Presence Beelen. Zij verloor aan de zijde van Ann Knaepen. Snoeck en Elst namen het daarna op tegen Devooght/Vandenhoucke die een lange driesetter speelden tegen in hun halve finale.

In de heren dubbel speelde thuisspeler Matijs Dierickx aan de zijde van Freek Golinski een zeer sterk tornooi. Zij stonden – niet onverwacht – in de halve finale. Ook Sam Van den Broeck en Nick Marcoen speelden zeer sterk en stonden – net zoals vorig jaar – in de halve. Oleffe/Put en Gillis/De Vrye vervolledigen het kwartet. In de halve finale maakten Gillis/De Vrye het Dierickx/Golinski niet al te lastig. Thuisspeler Dierickx mag het aan de zijde van Golinski in de finale opnemen tegen Oleffe en Put.

Tussen de halve finales en de finales werd de sporthal opgewarmd door de kunsten van ShaMoDo It, geleid door Ingrid Coppieters.

De eerste finale die op het programma stond was de gemengd dubbel. Hierin namen Golinski en Elst vlot de maat van Willems en Janssens. De setstanden 21-10 en 21-15, de logica werd gerespecteerd. Hans Willems en Debbie Janssens kunnen toch terugkijken op een geslaagd kampioenschap. Golinki en Elst hebben de 2de, opeenvolgende, titel binnen. Het begin van een nieuwe heerschappij in de gemengde discipline?

De 2de finale – de dames enkel – werd gespeeld tussen 1ste reekshoofd en viervoudig Belgisch Kampioene en Olympiër Lianne Tan en ex-top 50-speelster Nining Kustyaningsih. Laatstgenoemde speelde voor wat ze waard is, maar er was niks te doen aan de kracht van Lianne Tan. Vlotte winst met 21-14 en 21-13 was haar deel en de 5de opeenvolgende titel is een feit.

De heren enkel-finale werd beslecht tussen zesvoudig Belgisch kampioen en Olympiër Yuhan Tan en Maxime Moreels. De eerste set werd vlot door Tan gewonnen met 21-10. In de 2de set ging het van kwaad naar erger met Maxime Moreels, die licht gekwetst leek. Yuhan Tan wist dan ook zijn 7de nationale titel binnen te rijven.

De finale dames dubbel werd dan weer gestreden tussen Janne Elst/Jelske Snoeck en Sabine Devooght/Flore Vandenhoucke. Het werd een spannende match, weliswaar in 2 sets, die gewonnen werd door Elst en Snoeck. Zij rijven hiermee hun 3de Belgische titel binnen.

De laatste match, de heren dubbel, van het kampioenschap beloofde een kraker te worden. Uittredend kampioenen Dierickx/Golinski werden uitgedaagd door Put/Oleffe. Het overwicht van Dierickx – die ultragemotiveerd was voor zijn thuispubliek – en Golinski bleek echter veel te groot. Zij maakten er een ware demonstratie van en werden ook voor de 3de maal Belgisch kampioen.

De verwachte kampioenen hebben niet teleurgesteld en stonden er in het mooie kader dat de organiseren club voor hen had uitgetekend.

Alle schema’s en matchen vind je hier: http://badmintonvlaanderen.toernooi.nl/sport/draws.aspx?id=C372519F-6ADD-4858-B9D3-A8043F0447A6
Alle winnaars vind je hier: http://badmintonvlaanderen.toernooi.nl/sport/winners.aspx?id=C372519F-6ADD-4858-B9D3-A8043F0447A6

Meer info of vragen? Aarzel niet om me te contacteren.

Cedric Cooreman
Persverantwoordelijke BK Badminton 2014
Voorzitter BC Oudegem
0472/61.70.88 – pers@bkbadminton2014.be
www.bkbadminton2014.be

Comments are closed.